Perustarpeista

Olen kuullut, että meillä ihmisinä on kuusi perustarvetta, jotka ovat

  • Turvallisuus
  • Vaihtelevuus
  • Yhteys
  • Yksilöllisyys
  • Kasvu ja
  • Itsetunto

Neljä ensimmäistä ovat niin ikään tietoisen mielen tarpeita, kaksi viimeistä hengen tarpeita. Viimeisen kohdan sanotaan usein olevan kontribuutio, itsetunnon sijasta, mutta en usko kontribuution olevan tarve. Se on itse asiassa itsetunnon ilmaisuväline. Ja erityisesti niille, jotka ovat itsetunnon jatkumolla enemmän siellä itsekkäässä päässä. Niille taas, jotka ovat enemmän marttyyriyyden päässä (itsetunnon ollessa se kultainen keskitie), itsetunnon ilmaisuväline on radikaali itsestä huolehtiminen. Itse kuulun niihin, jotka ovat olleet enemmän siellä marttyyriyyden päässä ja askeleeni itsetuntoon on siis radikaali itsestä huolehtiminen – joka sekään ei sulje kontribuutiota pois. Mutta ihmiset, jotka ovat enemmän marttyyriyyden päässä laittavat jo lähtökohtaisesti muiden tarpeet omiensa edelle, jolloin jos he tekisivät entistä enemmän toisten eteen, joutuisivat he yhä kauemmas itsetunnosta. Sama toisin päin, jos enemmän itsekkäässä päässä oleva ihminen keskittyisi radikaaliin itsestä huolehtimiseen, joutuisi hän kauemmas itsetunnosta. Niinpä heille itsetunnon teko on toimia enemmän toisten eteen. Mutta nyt eksyimme hieman alkuperäisestä aiheesta 🙂

Jos oletetaan, että nämä perustarpeet ovat totta, miten huolehdit näistä tarpeista omassa elämässäsi?

Mistä saat turvallisuutta? Kuinka varmistat vaihtelevuuden? Onko yhteytesi lähimmäisiisi, elämään tyydyttävä? Tunnetko olevasi yksilöllinen, ainutlaatuinen? Kuinka huolehdit omasta kasvustasi ihmisenä? Entä toimitko toistuvasti itsetunnosta vai sen puutteesta (pohjustus itsetunnosta toimimiseen löydät aiemmasta blogistani)?

Ja koska kyse on koko elämästä, voit miettiä myös miten täytät nämä perustarpeet elämäsi eri osa-alueilla. Millä tavalla turvallisuus, vaihtelevuus, yhteys, yksilöllisyys, kasvu ja itsetunto näkyvät työssäsi, raha-asioissasi, terveydessäsi? Entä kumppanisi ja perheesi kanssa tai ystäviesi kesken? Miten puolestaan ympäristösi ja oppimisesi suhteen?

Kuinka voisit automatisoida tarpeiden täyttymistä, saada lisää jännitystä, ja antaa ja saada tukea? Mitä voit kontrolloida (kompa!)? Miten saat flown päälle? Mikä on suuntasi?

Millaista on elämäsi nyt? Entä kun keskityt huolehtimaan perustarpeistasi elämäsi eri osa-alueilla?

Iloa tarpeidesi täyttämiseen,

Paula