Itsetunnosta

Viime aikaisiin valmennuksiin pohjautuen haluaisin selvittää yhden asian.

Itsetunto ei ole tunnetila. Eli ei ole olemassa huonoa itsetuntoa tai hyvää itsetuntoa. Itsetunto on teko. Itseasiassa toistuvia tekoja oman hyvinvoinnin parhaaksi. Eli sinulla joko on itsetunto tai ei ole itsetuntoa. Se on vähän sama asia kuin naisella raskaana oleminen. Sitä joko on raskaana tai ei ole raskaana. Ei ole mitään vähän raskaana olemista tai paljon raskaana olemista. Itsetunto on samanlainen joko-tai juttu. Kauneinta asiassa on, että jokainen saa valita kummin on.

Valintaa ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä, ellei ole tietoinen valinnan mahdollisuudesta. Minun toivomukseni on, että yhä useamman meistä on mahdollista valita, että yhä useampi on tietoinen.

Jokaisessa hetkessä, jokaisessa päätöksessä, jokaisessa valinnassa erikseen punnitaan toimimmeko itsetunnosta vai sen puutteesta käsin. Se mitä tällä tarkoitan on se, että valitsemmeko ajatella, puhua, olla ja toimia niin, että se tukee omaa hyvinvointiamme vai niin, että se huonontaa sitä. Koska itsetunto ei ole tunnetila, sen parantamiseksi ei tarvitse tehdä töitä. Jos siis mielesi on koskaan ollut matalana sen vuoksi, että olet ajatellut itselläsi olevan huonon itsetunnon, tiedät nyt, että voit korjata asian tekemällä yhden pienen teon oman hyvinvointisi parhaaksi. Kuten hymyillä itsellesi. Ajatele jotain kaunista. Juo lasi vettä. Raota ulko-ovea ja vetäise keuhkot täyteen raitista ulkoilmaa. Pieraise kun pierettää. Ja voilá – sinulla on jälleen itsetunto. Itsetuntoa buustaat toimimalla toistuvasti oman hyvinvointisi parhaaksi.

Tiedän, voi kuulostaa vähän karrikoidulta, mutta niin sen on tarkoituskin, sillä oikeasti kysymys on hyvin yksinkertaisesta asiasta, josta huomaamatta voi tehdä vaikeaa liialla ajattelulla. Yksinkertaisuudessaan itsetunto on kuitenkin näin helppoa. Keskity siihen, että ajatuksesi, puheesi, olemisesi ja toimintasi tukevat ensin sinun omaa hyvinvointiasi ja sitten vasta jonkun muun. Kyllä, voit tehdä niin. Jokaisessa tilanteessa. Jollei muuten, niin minun luvallani!

Toistuvasti oman hyvinvoinnin parhaaksi toimiminen tuo mukanaan suunnattoman tyytyväisyyden tunteen – tyytyväisyyden omaan toimintaan. Siihen kuka ja mitä itse on. Ja se vahvistaa myös itseluottamusta, joka sekin on itseasiassa kyky toimia omaksi parhaakseen 🙂