Kuinka paljon hyvää oloa olet valmis kestämään?

Kun minulta ensimmäisen kerran kysyttiin olenko valmis kestämään entistä enemmän hyvää oloa, olin välittömästi vastaamassa, että JOO! Mutta sitten ääni sisälläni kuiskasi, että todellako? Sanoinkin hetkinen ja jäin miettimään.

Mielessäni alkoi pyörimään ajatus siitä, mitä tarkoittaisi, jos vastaisin joo. Ja minulle se tarkoitti, että en voisi enää käyttää tekosyitäni siihen miksi en tuntenut oloani hyväksi ja joutuisin luopumaan tavaksi tulleista ja totutuista toimintatavoistani. Se tarkoittaisi sitä, etten enää oikeasti voisi syyttää ketään toista mistään minulle tapahtuvasta, vaan kantaisin 100% vastuun itsestäni jokaisessa hetkessä. Se 100% tarkoittaisi, että seuraavan kerran kun parisuhteessani tai lasteni kanssa tulisi vastaan ristiriitatilanne, en olisikaan se, joka vastaa puoleksi tilanteesta, vaan vastaisin aina omasta osastani 100%:sti. Se tarkoittaisi sitä, että seuraavan kerran kun kohtaan haastavan tilanteen töissä, vastaan omasta osastani 100%:sti. Se tarkoittaisi sitä, että jokaisessa hetkessä vastaan omasta elämästäni 100%:sti – tilanteessa kuin tilanteessa.

Niin hullulta kuin se kuulostaakin, minun täytyi miettiä hetki, ennen kuin olin valmis ottamaan tämän vastuun täydellisesti kannettavakseni. Luulin, että se olisi jo itsestäänselvyys, sillä olen tehnyt töitä itseni suhteen tämän asian kanssa jo monia vuosia. Vaan edelleen minulla on siinä mahdollisuus tulla paremmaksi. Ja kysymyksen myötä minulle avautui vielä enemmän se, mitä minun 100 prosenttiani tarkoittaa. Ja kuinka se on minun 100 prosenttiani jokaisessa hetkessä, jokaisessa tilanteessa.

Niin jäivät taakse monet niin tutut ja turvalliset tekosyyt ja selitykset. Tarinat, joita olin niin mielelläni kertonut itselleni itsestäni, jostain toisesta, tai tilanteesta tai tapahtumasta. Siinä ei muuttunut ainoastaan valmiuteni kestää hyvää yhä enemmän hyvää oloa, vaan myös käsitykseni itsestäni. Kerta heitolla.

Herään kuitenkin edelleenkin tilanteista, joissa olen kertomaisillani jotain menneisyyden tarinaa mielessäni ja ikään kuin välttelisin omaa 100 prosenttiani. Näinä hetkinä kysyn usein itseltäni, että olenko valmis kestämään entistä enemmän hyvää oloa. Ja vastaus on aina kyllä. Ja muistan mitä se minulle tarkoittaa. Sen uuden tarinan, jota valitsen nyt kertoa mielessäni, sillä se on osoittaunut paljon toimivammaksi tarinaksi, kuin ne edelliset tarinani.

Kysynkin nyt sinulta – mitä ikinä se sinulle tarkoittaakaan – Oletko valmis kestämään entistä enemmän hyvää oloa?