Toimimattomat yhtälöt

Törmään työssäni ajoittain lähes käsittämättömiin yhtälöihin, joiden mukaan asiakkaani ovat elämässään eläneet. Tai ehkä oikeammin yrittäneet elää. Haluan jakaa kanssasi erään hiljattain vastaani tulleen yhtälön, jotta ymmärrät mitä tarkoitan.

Puhuimme erään asiakkaan kanssa menestyksestä. Hänellä oli mielessään paljon ajatuksia menestykseen liittyen. Menestys hänen mukaansa tuli siitä, että jaksaa raataa. Hänen mottonsa oli ’no pain, no gain’. Kun aikamme olimme jutelleet, enkä saanut tarjottua hänelle oivallusta, jonka perässä olin, päätin siirtyä matematiikkaan. Me kaikki muistamme yhtälöt kouluajoilta, eikö muistetakin? Hyvä. Kävi nimittäin ilmi, että niille on oikeasti käyttöä muuallakin kuin koulun penkillä 😛

Asiakkaani näkemys siis oli, että raadannasta ja ’no pain, no gain’ -asenteesta seuraa menestys. Jos tämä syy-seuraussuhde esitettäisiin kaavana, menisi se jotenkin näin:

Jos tästä rakennetaisiin yhtälö, olisi se näin:

Yhtälön ratkaisemiseksi sitä sievennettäisiin. Asiakkaan mukaan raadanta ja ’no pain, no gain’ sieventyvät tuskaksi. Eli ratkaisu olisi:

En vielä tiedä sinusta, mutta minusta tässä mättää jokin. Toki kävi ilmi, että juuri näin asiakkaani oli siihen asti toiminut. Hän oli huomaamattaan siis varsin menestynyt, oman yhtälönsä mukaan. Mutta hän ei tuntenut oloaan menestyksekkääksi. Hyvä niin, sillä eihän elämässä loppujen lopuksi ole kyse tuskasta – siitä kuinka paljon tuskaa olet valmis kestämään. Vaan enemminkin hyvästä olosta – kuinka paljon hyvää oloa olet valmis kestämään? Olen huomannut, että jostain syystä meidän ihmisten näyttää olevan paljon vaikeampi kestää hyvää oloa kuin vaikkapa tuskaa. Kuulostaa hullulta, eikö? Mutta jutellaan tästä lisää joskus toiste ja palataan nyt yhtälöiden pariin.

Koska asiakkaani elämässään siihen asti toteuttama yhtälö ratkaistuna osoitti toimimattomuutensa, lähdimme rakentamaan uutta yhtälöä, ihan vain uteliaisuudesta. Nyt asiakkaani mietti mitä hän elämältään halusi. Hän halusi olla vapaa. Ja vapaus hänelle merkitsi sitä, että hän saa elämässään aikaan asioita, pystyy tekemään mitä haluaa ja milloin haluaa, ja hänelle maksettaisiin siitä. Eli yllä olevaa mukaillen uusi yhtälö rakentuisi näin:

Ja tämä kuulosti asiakkaani mukaan paljon paremmalta, kuin entinen. Niinpä vedimme ruksit vanhan päälle ja hän valitsi uuden yhtälön. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa tapaamistamme kuullakseni miltä menestys nyt tuntuu.

Vastaavanlaisia yhtälöitä olen tehnyt muidenkin asiakkaideni kanssa. Ja jokaisella kerralla nautin suunnattomasti siitä, kuinka asiakkaani ikään kuin syttyvät, kun he oivaltavat jonkin vastaavan mahdottomuuden, jota ovat elämässään yrittäneet toteuttaa, ja tajuavat, että sen ei enää koskaan tarvitse olla niin. Ja siitä, millaisia tuloksia he elämässään saavatkaan aikaan tällaisen ymmärryksen myötä.

Vapautta ja menestystä elämääsi,

Paula