Suunta elämässä

Vuoden lähestyessä loppuaan on mainio aika ottaa hetki ja pysähtyä pohtimaan omaa suuntaa elämässään. Millainen vuosi 2014 on tähän asti ollut? Mistä erityisesti olet kiitollinen? Millaisen haluat vuoden 2015 olevan? Onko asioita, tavoitteita, kokemuksia, joita haluat ensi vuoden aikana tehdä, saavuttaa ja kokea? Onko jotain, jota olet halunnut jo pitkään, mutta jota jostain syystä et ole vielä toteuttanut? Pitäisikö sitä ylipäätään toteuttaa?

Kuten olen monen kanssa puhunutkin, uskon, että asettamalla elämällesi selkeän suunnan, jota kohti olet menossa, vaikutat samalla positiivisesti omaan hyvinvointiisi. En kuitenkaan usko, että suunnan jatkuva pohtiminen johtaisi mihinkään – muuhun kuin turhautumiseen, ehkä. Siksipä esimerkiksi vuoden loppu on hyvä hetki pysähtyä peilaamaan mennyttä vuotta ja miettimään suuntaa tulevalle vuodelle.

Kun asetat elämällesi suunnan, jota kohti kuljet, on toiminnallasi jokin tarkoitus. Se tarkoitus ei ainoastaan ohjaa valintojasi jokapäiväisessä elämässäsi, tehden päätöksenteosta huomattavasti helpompaa (jokaista valintaa tehdessäsi sinulla on mahdollisuus miettiä, että tukeeko se suuntaa, jota kohti olet menossa vai ei, ja päättää toiminnastasi sen mukaan), vaan se antaa myös tunteen siitä, että sinä olet merkityksellinen, sillä mitä teet on merkitystä. Verrattuna siihen, että saatoit ennen kulkea elämässäsi suunnattomasti tilanteesta toiseen ymmärtämättä mikä merkitys tekemisilläsi on, hyvinvointisi suunnan määrittämisen jälkeen on kohentunut huomattavasti, eikö olekin? Tärkeää on, että ole tarkkana, mihin suuntaan mielesi laitat! On helpompaa kulkea jotain kohti kuin jostain pois.

Samalla kun mietit suuntaa, jota kohti haluat elämässäsi kulkea, huomaat varmasti myös, että siihen suuntaan kulkeminen on sinun itsesi vastuulla. Et voi odottaa jonkun toisen tekevän sitä puolestasi. Jokainen on vastuussa omasta itsestään. Ja näin luonnollisesti myös omasta hyvinvoinnistaan. Olet vastuussa siitä miten toimit, ajattelet, kommunikoit ja olet vuorovaikutuksessa niin muiden kuin itsesi kanssa. Kun otat täyden vastuun omasta toiminnastasi tuo se yllättävää kyllä mukanaan myös suunnattoman vapauden – henkilökohtaisen vapauden siinä miten ajattelet, tunnet ja käyttäydyt. Oivallus voi olla kerrassaan elämää mullistava – vapauttava ja helpottava. Toimintaasi tulee mukaan aivan uudenlainen merkitys ja huomaat keskittyväsi entistä enemmän omaan hyvinvointiisi ja sitä kautta myös ympärilläsi olevien hyvinvointiin.

Jos nyt pysähdyt miettimään suuntaa, jota kohti haluat kulkea, voit varmasti kuvitella millaisia kokemuksia haluat matkallesi liittyvän. Entä miltä tuntuisikaan kokea nuo kokemukset? Ehkä voit jopa nähdä mielessäsi miltä matka kohti haluamaasi suuntaa näyttää. Miten se vaikuttaakaan elämääsi – sinuun itseesi, perheeseesi, työhösi, jokaiseen elämäsi osa-alueeseen?

Näiden ajatusten myötä toivotan sinulle kaikkea hyvää myös tähän hetkeesi,

Paula