Kartoittamassa maailmanmestarin menestysstrategiaa

Kävin perjantaina 23.5. Oulussa YrittäjäForum -tilaisuudessa kuuntelemassa sprinttisuunnistuksen maailmanmestarin Mårten Boströmin Positiivisuudella tavoitteisiin –esitystä. Oli todella kiehtovaa päästä kuulemaan hänen ajatuksiaan ja toimintatapojaan menestyksen takana, enkä malta odottaa, että saan kuulla lisää.

Kiinnostuin alun perin tilaisuudesta Mårtenin esityksen nimen perusteella – halusin kuulla mitä hän tarkoittaa positiivisuudella ja miten hän käsittää sen keinona tavoitteen saavuttamiseksi. Esityksen alettua olin haltioissani, sillä hän lähti välittömästi avaamaan omaa strategiaansa menestyksensä takana. Puhuen kieltä, jota koin ymmärtäväni niin hyvin. Matkalla tilaisuuteen en ollut tajunnutkaan mikä mahdollisuus minulla on päästä mallintamaan maailmanmestaria! Hän puhui unelmista, tavoitteista ja valinnoista. Siitä, miten pohjan kunnolla rakentaminen mille hyvänsä asialle on tärkeää, sillä silloin ei ole niin väliä, jos kaikki ei aina mene täysin suunnitelmien mukaan. Kuinka hän tavoitetta asettaessa miettii, mitä tavoitteen saavuttaminen vaatii ja suunnittelee toimensa sen mukaan. Ja kuinka tämän suunnitelman mielessä pitäminen treenatessa on tärkeää, mutta itse kilpailutilanteessa se on unohdettava. Kuinka tavoite on hyvä jakaa välietappeihin, joiden saavuttaminen ruokkii entisestään innostusta matkalla kohti päätavoitetta. Kuinka valintojen tekeminen, joskus odottamattomienkin, osana matkaa on tärkeää. Ja nimenomaan sellaisten valintojen, joiden itse tuntee olevan hyviä. Miten paljon haasteiden kohtaamisessa asenteella on merkitystä ja kuinka hän kokee ne luonnollisina askeleina kohti edistystä.

Tässä vaiheessa voisin lyhyesti kuvata hänen strategiaansa näin. Ensin ovat unelmat (jotka aluksi voivat kuulostaa mahdottomiltakin), sitten asetetaan tavoitteet, ja matkalla kohti tavoitteita tehdään niitä tukevia valintoja. Lisäksi, hänen toimintaansa ohjaavat vahvasti kolme asiaa: suunnitelma, ennakointi ja havainnointi.

Kiehtovaa on, että hänen strategiansa on täysin hyödynnettävissä myös muihin elämän osa-alueisiin. Se on yksi resepti menestykseen, josta voi hyötyä ihan kuka vain – urheilijasta kotiäitiin ja yritysjohtajaan. Tästä innostuneena menin tilaisuuden jälkeen kysymään onko mahdollista jutella hänen kanssaan lisää ja päästä kartoittamaan menestysstrategiaa vielä syvällisemmin. Se on mahdollista! Kuten sanoin, en malta odottaa, että pääsen kuulemaan lisää! Jokohan hän on Terwahölkältä kotiutunut…